Socker

2014-09-14 20.56.45

STRÖSOCKER Ett finkornigt socker som tillverkats av bet- eller rörsocker.

PÄRLSOCKER Framställs genom att sockerkristaller pressas till kakor som sedan krossas till kantiga vita korn. Används ofta som garnering på bakverk.

GELÉSOCKER Ett socker med tillsatt geleringsämne, som kan användas istället för gelatin i till exempel pannacotta och som gelé överst på en tårta.

FLORSOCKER Finmalet strösocker som är blandat med stärkelse för att förhindra klumpbildning. Används i glasyrer, i grädde och som dekoration.

VANILJSOCKER Sockret är malet till puder och smaksatt med vanilj. Det tillverkas enkelt genom att man blandar florsocker och bitar av vaniljstång, låter stå ett par veckor. OBS!! blanda inte ihop det med vanillinsocker som innehåller vaniljarom och rörsocker eller i värsta fall socker, potatisstärkelse och aromämne (vanillin). Vanilj bör alltid komma från riktiga vaniljstänger och bäst sort växer påMadagaskar. Men vanilj är ganska dyrt och därför försöker producenterna komma på nyaalternativ och då kallas det vanillin, detta framställs ofta av rötad granved.

SYLTSOCKER Innehåller det gelébildande ämnet pektin. Sockret används vid tillagning av sylt, marmelad och gelé.

DRUVSOCKER Den vanligaste sockerarten i naturen. I förening med andra sockerarter ingår druvsocker i rörsocker, maltsocker och i mjölksocker. Det har kristalliserats till ett vitt pulver med kraftig söt smak. Säljs i pulverform och tabletter och tas snabbt upp av kroppen. Det behöver inte brytas ner utan går direkt ut i blodet.

SIRAP En tjock och segflytande vätska som framställts genom invertering av råsocker. Förutom att ge söt smak främjar den jäsningen i bröd. Det ger även en fin skorpa på brödet, gör det mustigare, saftigare och färskare längre samt är en smakförstärkare i olika typer av maträtter.
LJUS SIRAP – Bassirap som har en ljus färg med karamellig smak. Passar till godis, småkakor, efterrätter, såser, kötträtter m.m.
MÖRK SIRAP – Den har mer karaktär och är salt, syrlig och mörkare i färgen. Passar till pepparkakor, chokladkola, kålpuddning m.m.
VIT SIRAP – Den ljusaste sirapen, har en god söt smak och används i vissa vetebröds- och bullrecept.
CANE SYRUP – Rörsockersirap som görs på Rättvisemärkt rörsocker från Malawi. Den har en fyllig smak med ton av lakrits.
LÖNNSIRAP – En sockerhaltig lösning som framställs genom koncentrering av sav från sockerlönnen som växer i nordöstra USA och sydöstra Kanada.

RÅSOCKER En mellanprodukt vid framställning av ”rent” socker, från sockerbetor eller sockerrör. Råsocker är också rikare på B-vitamin och mineraler och anses därför vara nyttigare. Råsocker kan användas som vanligt socker och finns i former. Det är ursprungligen ett fuktigt socker som snabbt torkar och blir hårt i rumstemperatur. Torrt råsocker framställs med hjälp av klumpförebyggande medel. Två varianter av råsocker är muscovadosocker och farinsocker.
MUSCOVADOSOCKER – Ett råsocker som tillverkats av sockerrör. Det är ytterst lite behandlat för att färg och arom ska bevaras. Smaken påminner en del om farinsocker men är ännu mindre neutral. Den mörka sorten har ett tydligt inslag av lakrits och den ljusa har en viss kolasmak. Man använder det i desserter, glass och till bakning av bröd och kakor. Förslut påsen ordentligt och förvara sockret svalt. När det kommer i kontakt med luft blir det lätt hårt.
FARINSOCKER – En guldbrun sockerblandning bestående av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Är inte lika väl raffinerat som vanligt vitt socker och därför inte heller lika söt. Den lite kryddiga smaken används ofta i kakrecept och till Irish Coffee.

HONUNG Det äldsta sötningsmedlet som vi känner till. Honung produceras av honungsbin och består till 4/5 av socker. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärstensfärgad. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brun eller gråsvart.

FIBEREX Ett kostfiber, gjord av sockerbetor och är naturlig fri från gluten. Kostfiberhalten är hela 73%. Används i bakning och matlagning. Bröden får förlängd hållbarhet med fiberex.

FONDANT Består av ytterst små sockerkristaller i en mättad sockerlösning. Fondant tillverkas genom kokning av sockerlösning med tillsats av invertsocker eller glukossirap. Används som glasyr på mazariner.

FLYTANDE INVERTSOCKER Flytande produkter där sackaros helt eller delvis inverterats genom hydrolys till glukos och fruktos. Produkterna finns med olika torrsubstanshalter. Flytande Invertsocker används framför allt i glass och konfektyr.

RAFFINADSOCKER Ett strösocker av extra hög kvalitet.

STEVIA En växt som används som ett naturligt sötningsmedel som varken innehåller kalorier eller påverkar tänderna. Sötflockel eller stevia är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna innehåller glykosider som är upp till 400 gånger sötare än socker.

Fakta hämtad från ankanplankan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *