Semlor med choklad- och kaffefyllning

Det här behöver du till 12 semlor:

Vetebullar

 • 0,5 pkt jäst
 • 100 g smör
 • 3 dl 3% mjölk
 • 1 ägg
 • 1 dl socker
 • 2 krm salt
 • 1 tsk bakpulver
 • Ca 8-9 dl dinkelmjöl
 • 1 msk kardemumma
 • Ägg till pensling

Fylling

 • 200 g mandelmassa
 • 75 g mjölkchoklad
 • 1 dl starkt avsvalnat kaffe
 • 3,5 dl vispgrädde
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 msk kakao (valfritt)

Garnering

 • Florsocker eller kakao
Så här gör du:
Vetebullar

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till strax under fingervarmt. Om vätskan är för varm dör jästen, därför är det bättre med för kall vätska än för varm. Blir vätskan för kall är det bara att jäsa degen lite längre.

Häll degvätskan över jästen och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt ägg, socker,kardemumma, bakpulver utblandat i lite mjöl och hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar, var försiktig så att du inte har i för mycket mjöl.

Klicka i rumstempererat smör. Knåda degen smidig, ca 10-20 min. Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar. 

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl (om det behövs mer mjöl, var försiktig så att det inte blir för mycket mjöl). Dela degen i ca 12 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 45 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250°C (över- och undervärme), ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.

Fyllning

Riv mandelmassan grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa.

Montering

Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker (och eventuellt kakao om man är en riktig chokladälskare) och spritsa eller klicka på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao eller florsocker.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *