Lakritskola

Håll i hatten mina vänner! Detta recept på lakritskola är fenomenalt. Återigen hävdar jag att även de som är skeptiska till lakrits kommer att tycka om detta. Kolan är ett mycket bra komplement till allt det söta på julen och är toppen att ge bort i gåva till någon du tycker om.

2015-12-21 18.07.41

Det här behöver du till en form med kolor:
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 25 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl turkisk peppar
Så här gör du:

Börja med att krossa 2 dl turkisk peppar. Jag brukar krossa karamellerna i en mortel för jag tycker att det är enklast men hur du väljer att göra är mindre viktigt. Det viktigaste är att krossa karamellerna till mindre bitar. Bitarna kommer att smälta när du kokar kolan så du behöver inte lägga ner allt för mycket tid på att få karamellerna i små bitar.

Blanda alla ingredienser i en gryta och koka upp. Ju vidare grytan är desto kortare tid behöver kolan koka. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader eller klarar ett kulprov. Rör om under tiden. Klä en form med bakplåtspapper under tiden så att formen är redo när kolan är klar. Storleken på formen kan du välja själv. Jag brukar vilja ha mina kolor ganska tunna så då väljer jag en större form. Jag tycker att en form med måtten 30 x 20.

2015-12-21 13.56.43

Häll kolan i formen klädd med bakplåtspapper och låt svalna. 

2015-12-21 14.07.51

Klipp eller skär i lagom stora bitar (smörj saxen eller kniven med lite rapsolja så går det smidigare), och slå in i smörpapper.

2015-12-21 17.54.57

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *