Chocolate chip cookies

Nu var det ett tag sen jag bakade. Men nu kände jag att det var dags att dela med mig av världens bästa chocolate chip cookies. Känner du också en stor sorg när du köper en cookie som är hård och torr. Önskar du också att den var saftig, frasig och seg istället. Då är detta receptet för dig. Det går inte att beskriva hur goda kakorna är, så jag föreslår att du testar själv!

2015-04-23 21.44.54

Det här behöver du till cirka 60 normalstora cookies:
  • 225 g smör, rumstempererat
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1,25 dl rörsocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 
Ca 3 dl mörk choklad, hackad ( 200g) – Är jag extra chokladsugen slänger jag i 300 g
Så här gör du:

Om du är ute i god tid rekommenderar jag att du gör smeten en dag i förväg och fryser in den i rullar. På så sätt blir det enklare att få fina cookies och det blir mindre kladd. Om du däremot vill baka nu direkt, börja med att värma ugnen (över och undervärme) till 175 grader. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper, du kommer behöver grädda kakorna i flera omgångar.

Arbeta samman smör, farin- rör- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till en jämn och porös smet. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vänd ihop med smörblandningen. Låt degen vila i kylskåpet en stund. Hacka chokladen till passande bitar och blanda med den kalla degen.

Som sagt går degen att frysa in för att sedan tas fram och skäras i så många skivor man behöver (ca 1 cm i tjocka). Jag delar upp degen i fyra till fem avlånga rullar inlindade i plastfolie innan de stoppas i frysen. Om kakorna ska gräddas direkt, forma degen till platta kakor på plåt. Enklast är att rulla små bollar och platta till dem. Grädda i 8–10 minuter och låt sedan svalna.

2015-04-21 16.16.03

Kakorna smakar bäst när de fått stå ett par timmar, då är är de härligt frasiga och sega samtidigt. Jag lovar att det blir en succé! Varning för att ställa fram alla kakor på en gång, de kommer gå åt som smör i solsken.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Chocolate chip cookies

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *