Brownie med knaprigt kolatäcke

Idag är det ju alla hjärtans dag mina vänner och som vi alla vet är den snabbaste vägen till hjärtat via magen. Så om ni verkligen vill visa lite extra kärlek till någon ni tycker mycket om så baka något gott till dem. Jag kan garantera att det uppskattas!

IMG_4505

Det här behöver du till en plåt brownies:

Brownie

 • 100 g mörk choklad
 • 125 g smör
 • 175 g farinsocker
 • 2 ägg
 • 100 g dinkelmjöl eller vetemjöl
 • 1 msk kakao

kolatäcke

 • 440 g strösocker
 • 1,25 dl vatten
 • 1,25 dl vispgrädde
 • 50 g smör
 • 70 g rice krispies

Chokladganache

 • 300 g mörk choklad
 • 1,25 dl vispgrädde
 • En klick smör (valfritt)

Obs! Du behöver en termometer till detta recept.

Så här gör du:

Sätt ugnen (under- och övervärme) på 180 grader. Värm chokladen och smöret på låg värme i en kastrull. Häll ner sockret i chokladblandningen och tillsätt sedan ägg, mjöl och kakao. Blanda samman allt ordentligt. Klä en 20×20 cm stor form med bakplåtspapper så blir det enklare att ta ut kakan sen. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter.

Nu är det dags att göra det krispiga kolatäcket. Häll socker och vatten i en kastrull och värm på medelvärme tills sockret är helt upplöst. När sockret lösts upp sätter du upp värmen på högsta nivå och låter det koka upp till 160 grader. Rör inte om under tiden utan kontrollera bara med en termometer att massan uppnått önskad temperatur. När massan nått 160 grader har den fått en härlig karamellfärg och då är det dags att tillsätta grädden. Sätt ner värmen till lägsta nivån och häll försiktigt i grädde och därefter smöret. Blanda till en jämn och slät kolasmet. Häll dina rice krispies i en skål och häll kolasmeten över. Blanda så att allt täcks av kolasmeten. Vid det här laget bör din brownie vara klar. Häll över ricekrispie-blandningen och låt stå och vila i rumstemperatur i cirka 30 min.

Nu är det dags att göra chokladganache. Finhacka chokladen. Koka upp grädden. Häll sedan grädden över chokladen och blanda till en jämn smet. Vill du kan du blanda ner en liten klick smör för att få en glansigare ganache. Sen brer du ganachen över ricekrispie-blandingen och låter stå i rumstemperatur i 2-3 timmar. När den vilat tillräckligt länge kan du skära brownien i bitar.

Nu är den klar att ätas! Den passar perfekt som en komponent på ett kakkalas. Den är supergod, men äts den inte upp direkt ska den förvaras i rumstemperatur och inte i kylskåp.

2012-03-24 14.50.07

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *