Polkagrisar

Polkagrisar är något jag länge velat göra. Så nu tog jag tag i det och såg till att göra polkagrisar. Min mormors syster har gjort polkagrisar i många herrans år så det var tillsammans med henne som jag gjorde det denna gång. Det var precis lika roligt som jag hade tänkt mig. Men wow vad varmt det var. Skillnaden mellan mormors syster och mig är att hon verkligen har jobbat upp en hög tolerans för värme. Så hon bearbetade massan helt obehindrat. Jag däremot tyckte att det var våldsamt varmt till en början. Men tyckte värmen avtog ganska snabbt. Summan av kardemumman är i alla fall att det var toppen. Detta var första men inte sista gången jag gör polkagrisar. Är ganska sugen på att smaksätta polkagrisarna nästa gång med lite spännande smaker så som lakrits, citron och viol. Mumsigt eller vad säger ni?

2014-12-13 20.14.50

Det här behöver du till en sats polkagrisar:
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk ättiksprit
  • Ca 10 droppar pepparmynta
  • Röd färg
  • Smör

Obs! Det behövs en marmorskiva och termometer till detta.
Varning! Den kokta massan är väldigt väldigt varm så var försiktig så du inte får brännskador.

Så här gör du:

Koka upp socker, vatten och ättikssprit i en kastrull. Rör om försiktigt tills sockret löses upp. Låt sedan koka kraftigt tills massan når en temperatur om 140 eller 155 grader. Stannar du vid 140 grader får du lite segare karameller och en mer lättarbetad massa än om du kokar upp massan till 155 grader. Vid 155 grader är massan lite svårare att hantera men du får riktigt hårda karameller. Du väljer själv vad du tycker bäst om. Har du inte termometer kan du göra ett kulprov. Detta tar cirka 20–30 minuter. Under tiden ska du smörja in marmorskivan ordentligt med smör. Tar du för lite så fastnar massan. Du kan även förbereda med att smörja in en degskrapa med smör.

2014-12-13 19.48.33

När massan nått önskad temperatur ska du snart hälla ut massan på marmorskivan men innan du gör det så se till att spara cirka 0,5 dl i kastrullen. När du hällt ut massan på bordet ska du hälla karamellfärg i massan som är kvar i kastrullen. Vicka på kastrullen så färgen fördelar sig jämt. Håll sedan den röda massa varm under tiden du bearbetar den andra delen av massa. Du kan tillexempel ställa kastrullen i en stekpanna med kokande vatten under tiden.

2014-12-13 19.49.38

Sen är det dags att bearbeta massan som du hällt ut på marmorskivan. Ta fram din insmorda degskrapa, häll pepparmyntsolja på den utrunna massan och vik massan in mot mitten ett par gånger och flytta runt den på marmorskivan tills den stelnat lite. Då är det dags att bearbeta med händerna. Smörj in händerna i smör. Var väldigt försiktig för det är väldigt väldigt varmt och du kan lätt bränna dig. Du kan även ha tjocka plasthandskar som du smörjer in med smör. Lägg klumpen i ena handen och dra ut massan med andra handen. Gör detta om och om tills massan blivit vit, silkeslen och relativt svår att dra i. Då är det dags att forma den till en lång korv.

2014-12-14 09.09.35

Häll nu ut den röda massan på marmorskivan och låt svalna lite. Forma den till en liten korv och lägg på den vita massan. Dra ut rullen lite och vik den på mitten. Dra ut så du får smala stänger, snurra  och klipp till önskade bitar. Detta är egentligen bara ett av många förslag på hur du kan göra. Endast din fantasi sätter stopp för hur du formar dina polkagrisar. Förvara sen på en bricka tills de har stelnat. Förvara sedan svalt.

2014-12-13 20.13.282014-12-13 20.13.10

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *