Kola med smak av kaffe, mint, apelsin eller lakrits

Kola tycker jag passar året runt. Inte bara till jul. Lyxigt att äta hemmagjord kola istället för färdigköpt, eller vad säger ni? Detta recept är väldigt smidigt eftersom du kan variera smakerna hur du vill. Jag har testat att smaksätta med kaffe, mint, apelsin och lakrits. Men det går lika bra med annan smaksättning om du föredrar det. Det är bara att byta ut chokladen mot en smaksatt choklad som ni föredrar och/eller byta ut kaffepulvret/lakritspulvret mot någon annan smak. Ett toppenrecept tycker jag. Skönt med grundrecept som går att variera, då har man verkligen möjlighet att träna ordentligt och verkligen få till perfekta kolor.

2014-12-21 19.07.38

Det här behöver du till cirka 60 bitar:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,75 dl strösocker / muskovadosocker
  • 2 dl glykos
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 100 g choklad – mörk choklad 70% / apelsinkrokant / mintkrokant
  • 50 g smör – rumstempererat
  • 2 msk snabbkaffepulver / lakritspulver – om du ska göra kaffe- eller lakritskola
  • Flingsalt att strö över kolan

Tips! Har du inte snabbkaffepulver hemma går det bra med vanligt kaffepulver. Dock får du vara beredd på att få små kaffekorn mellan tänderna när du äter kolan för vanligt kaffepulver löser inte upp sig så som snabbkaffepulver gör. Smaken blir dock fantastisk. 

Obs! Du behöver termometer till detta recept.

Så här gör du:

Välj vilken choklad du ska använda beroende på vilken smak du vill ha på din kola. Ska du smaksätta kolan med kaffe eller lakrits ska du använda mörk choklad. Vill du däremot ha kola med apelsin- eller mintsmak ska du välja den smaksatta chokladen. Finhacka 100 gram av den sort du väljer och häll upp i en skål tillsammans med kakao. Om du ska göra kaffe- eller lakritskola kola ska du även tillsätta kaffepulver/lakritspulver i skålen. Mät sedan upp smör i en separat skål.

2014-12-21 13.23.40

Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med bakplåtspapper i botten. Nu när allt är förberett ska du koka grädde, socker (muscovadosocker om du ska göra lakritskola) och glykos till 116 grader i en kastrull. Använd termometer. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och eventuellt kaffepulver / lakritspulver på en gång och rör om tills du får en slät smet. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar, rör om tills smöret gått in i smeten. Häll smeten i din klädda brödform. Strö flingsalt över när den svalnat lite.

2014-12-21 13.56.46

Låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär upp kolan i små munsbitar. Jag tycker att flingsalt verkligen förhöjer smaken så jag brukar lägga på lite extra flingsalt när jag har skurit upp kolan. Kolan går bra att förvara i rumstemperatur. Förvarar du den i kylen kan den bli lite kladdig men framförallt blir den väldigt hård. Då får du se till att ta ut den en stund innan den ska ätas, annars är det fara och färde med gästernas tänder.

2014-12-21 19.10.51

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *