Cornflakescrisp

Då var det dags att baka igen mina vänner. Detta är ett recept som du svänger ihop på en kafferast. Så varför inte baka detta ikväll när du kommer hem från jobb så har ni något att njuta av ikväll framför tv:n.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här behöver du till cirka 50 bitar:
  • 100 g mjölkchoklad
  • 220 g nougat
  • 350 g nutella
  • 1 l cornflakes
  • 300 g mörk choklad – om du väljer variant nummer 1 nedan
Så här gör du:

Hacka mjölkchokladen och smält tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad. Ta skålen från värmen när det är smält. Vänd försiktig ner cornflakes i blandningen.

Nu kan du välja att antingen:

1.  Hälla upp allt på en bakplåtspappersklädd plåt och packa det försiktigt så det blir kompakt och fint. Låt stelna i kylen och skär sedan upp i lagom stora bitar. Sedan tempererar du den mörka chokladen, angivna temperaturer gäller endast mörk choklad, vill du använda ljus eller vit choklad kan du läsa mer här om vilka temperaturer som gäller. Där finns även lite andra tips som kan vara bra att ta del av om du är osäker på temperering. Börja med att finhacka chokladen (väldigt viktigt) och smält 1/3 över ett vattenbad tills temperaturen är ca 48 grader. Ta skålen från värmen och rör i resten av den hackade chokladen tills allt är smält. Låt svalna under omrörning till ca 28 grader. Värm upp igen till ca 32 grader. Voila nu har du tempererat chokladen så den inte ska smälta. Chokladen blir nu glansig och du kommer höra bräck-ljud när du sätter tänderna i det. Doppa nu bitarna i choklad med hjälp av en gaffel och låt dem rinna av på ett galler med bakplåtspapper under. Det är viktigt att bitarna är rumstempererade när du doppar dem i den tempererade chokladen. Annars gör du allt ditt hårda jobb ogjort. Låt sedan stelna i rumstemperatur.

ELLER

2. Du kan hoppa över att temperera chokladen, men då lär den bli väldigt kladdig i rumstemperatur och den kan bli fläckig om du har otur. När jag inte orkar temperera chokladen brukar jag doppa kylskåpskalla bitar i den smälta chokladen och sen ställa in i kylen direkt, då brukar jag slippa fula fläckar. Dock måste de förvaras i kylskåp för att inte smälta eller bli kladdiga.

ELLER

2. Skippa den mörka chokladen helt och klicka ut cornflakesblandningen i ischokladformar, muffinsformar etc allt beroende på hur stora du vill ha dem. 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Cornflakescrisp

  1. Pingback: Polkagrisbiskvi |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *