Vikt och volym

2014-08-01 11.11.31

Alla mått och vikter ska bara ses som riktlinjer. Vikten och volymen varierar beroende på sort, vattenmängd, ursprung, fuktighet och andra omständigheter.

Vätskor, fett och mejeriprodukter* 1 dl 1 msk 1 tsk
Vatten 100 g 15 g 5 g
Kaffe (bryggt) 100 g 15 g 5 g
Olja 90 g 13 g 3 g
Smör 100 g 15 g 5 g
Färskost 100 g 15 g 5 g
Creme fraiche 100 g 15 g 5 g
Kvarg 100 g 15 g 5 g
Keso 100 g 15 g 5 g
Matyoghurt 100 g 15 g 5 g
Grädde 100 g 15 g 5 g
Mjölk 100 g 15 g 5 g
Mjölkpulver 50 g 7 g 2 g

*Som regel gäller att 1 dl flytande mejeriprodukt väger runt 100 gram.

 

Socker och sötningsmedel 1 dl 1 msk 1 tsk
Strösocker 100 g 15 g 5 g
Farinsocker 80 g 11 g 4 g
Muscovadosocker 80 g 11 g 4 g
Florsocker 60 g 8 g 2 g
Honung 140 g 20 g 7 g
Vaniljsocker 60 g 15 g 5 g
Syltsocker 95 g 14 g 5 g
Stevia 40 g 6,5 g 2 g
Sukrin 90 g 13 g 4 g

 

Mjölsorter 1 dl 1 msk 1 tsk
Vetemjöl 60 g 9 g 3 g
Grahamsmjöl 60 g 9 g 3 g
Rågmjöl 60 g 9 g 3 g
Dinkelsikt/mjöl/fullkorn 60 g 9 g 3 g
Potatismjöl 75 g 12 g 4 g
Krossad råg 70 g 11 g 6 g
Krossad vete 70 g 11 g 6 g
Havregryn 35 g 6 g 3 g
Durumvetemjöl 65 g 10 g 3 g
Boveteflingor 45 g 7 g 2 g
Hela bovetekorn 75 g 12 g 4 g
Krossad bovete 60 g 9 g 3 g
Vetekli 30 g 5 g 1,5 g
Havrekli 45 g 7 g 2 g
Sojamjöl 60 g 9 g 3 g
Mandelmjöl 50 g 7 g 2 g
Majsmjöl 55 g 8 g 3 g
Rågsikt 55 g 8 g 3 g
Ströbröd 50 g 7 g 2 g
Bovetemjöl 60 g 9 g 3 g

 

Nötter, frön och torkade frukter 1 dl 1 msk 1 tsk
Mandel/hasselnötter 65 g 9 g 3 g
Valnötter 55 g 8 g 3 g
Jordnötter utan skal 69 g 10 g 3,5 g
Cashewnötter 50 g 7 g 2 g
Pistagenötter utan skal 65 g 9 g 3 g
Pinjenötter 80 g 12 g 4 g
Sesamfrön 70 g 8 g 3 g
Linfrön 70 g 8 g 3 g
Solroskärnor/pumpakärnor 75 g 9 g 3 g
Riven kokos 35 g 7 g 2 g
Russin 60 g 9 g 3 g

 

Blandat 1 dl 1 msk 1 tsk
Kakao 40 g 6 g 2 g
Kardemumma 70 g 10 g 3 g
Kanel 40 g 6 g 2 g
Salt 120 g 17 g 6 g
Havssalt 100 g 20 g 5 g
Bakpulver/bikarbonat/hjortronsalt 60 g 15 g 5 g
Cornflakes 11 g 1,5 g 0,5 g
Sylt 125 g 19 g 6 g
Äpplemos 115 g 17 g 6 g
Bryggkaffepulver 38 g 6 g 2 g
Snabbkaffepulver 22 g 3 g 1 g
Te, lösvikt 48 g 7 g 2 g

 

Frukt och grönsaker Vikt
Rabarber, stång 35-100 g
Rödbeta, medelstor 65-150 g
Ananas 750-1500 g
Apelsin, medelstor 175 g
Apelsin, stor 300 g
Aprikos, färsk ca 50 g
Aprikos, torkad 7 g
Banan, medelstor 150 g/st
Björnbär, färska/frysta 3-7 g/st, 1 l = 500 g
Blåbär, färska/frysta 1 l = 600 g
Citron 126-175 g/st
Clementin 75-125 g/st
Dadel, färsk 50 g
Dadel, torkad 8 g
Grapefrukt 250-300 g
Hallon/hjortron, färska/frysta 2-5 g/st, 1 l = 500 g
Jordgubbar, färska/frysta 5-12 g/st, 1 l = ca 500 g
Fikon, färska 50 g/st
Fikon, torkad 30 g/st
Lingon 1 l = 600 g
Kiwi 75-125 g
Krusbär 3-5 g/st, 1 l = 600 g
Körsbär 6-8 g/st, 1 l = 600 g
Lime 75-100 g
Mango 300-400 g
Cantaloupe/charantais/galiamelon 500-600 g
Honungsmelon 750-1000 g
Nätmelon 750-2000 g
Passionsfrukt 100 g
Papaya 300 g
Persika 150-175 g
Plommon 24-45 g/st, 1 l = 600 g
Päron, medelstort 150 g
Vinbär, röda/svarta/vita 1 l = ca 500 g
Vindruvor 10-20 g/st
Äpple, medelstort 125-150 g
Minimorötter ca 10 g/st
Primörmorötter/vårmorötter ca 50 g/st
Medelstor morot 75-100 g

 

Ägg* Vikt Äggvita** Äggula***
XL 73 g 48 g 20 g
L 63-73 g 41 g 19 g
M 53-63 g 37 g 14 g
S <53 g 32 g 12 g

*Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet ca 10%.
**1 äggvita = ca 2 msk och 3 äggvitor = ca 1 dl äggvita.
***1 äggula = ca 1 msk och 6-7 äggulor = ca 1 dl äggula.

 

Gelatin Binder Ger
2 blad (1 tsk pulver) 1 dl vätska Fast gelé
8-9 blad (ca 4 tsk pulver) ½ l vätska Fast gelé
5-6 blad (ca 3 tsk pulver) ½ l vätska Mjuk gelé
1 gelatinblad (ca ½ tsk pulver) Per ägg som ingår i vätskan Mousse

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *