Mjöl

 

IMG_6977

VETEMJÖL Är det vanligaste mjölet, det tillverkas av den innersta kärnan av vetekornet. Mjölet kan användas till all slags bakning och även till redning av såser och stuvningar. Vetemjöl finns också med tillsatt fullkorn.

SPECIALVETEMJÖL Är ett starkare mjöl med högre och bättre proteinandel, vilket gör att mjölet kräver längre bearbetning och det tar upp mer vatten än vanligt vetemjöl. Detta mjöl ger extra bra volym till såväl fint som grovt bröd. Finns även med tillsatt fullkorn.

DURUMVETEMJÖL Är gjort av durumvete som är ett hårdare slag av vete med extra starkt protein. Detta mjöl kan med fördel användas till bröd av medelhavskaraktär, till att göra egen pasta och i pizzadegen.

DINKELMJÖL Är ett mjöl med hög proteinhalt som ger fylligt bröd. Dinkel anses vara vårt urvete som har behållit sin speciella karaktär genom tiderna. Spelt är ett annat namn för Dinkel. Dinkelmjöl finns både som fint och med fullkorn.

GRAHAMSMJÖL Är ett fullkornsvetemjöl där hela vetekornet finns med i mjölet och därmed är detta det mest fiberrika vetemjölet.

MANITOBA CREAM Är proffsbagarnas vetemjöl som numera finns att köpa i livsmedelsbutik. Detta mjöl tillverkas av en hög andel vårvete vilket ger det en hög proteinhalt med extra god kvalitet. Mjölet används till matbröd och kräver längre bearbetning i likhet med specialvetemjöl.

RÅGSIKT Består av 60% vetemjöl och 40% fint rågmjöl. Används vanligen till svensk limpa och många andra svenska brödsorter. Om man inte har rågsikt hemma kan man enkelt blanda vetemjöl med fint rågmjöl istället.

FINT RÅGMJÖL Är finmalt fullkornsmjöl av råg som ger ett mörkare och mustigare bröd. Det går att baka med endast fint rågmjöl, men jästiden blir längre, det  kräver surdeg och brödet blir tätt och kompakt.

GROVT RÅGMJÖL Är mera grovmalet än fint rågmjöl och kan användas på samma sätt som fint rågmjöl. Detta mjöl är bra att sätta rågsurdegsgrund av.

KORNMJÖL Är ett fullkornsmjöl av korn, som kan användas på samma sätt som rågmjöl och det är en av ingredienserna i pitepalt.

SKRÄDMJÖL Tillverkas av hel havre som blötlagts, rostats och sedan malts till mjöl. Havre är vårt mest näringsrika sädesslag, men det ger ett smuligt bröd, för att komma ifrån detta bör man ha extra tillsatt fett i degen.

BOVETE Görs av skalat bovete, men är egentligen inget sädesslag utan en ört. Det används till blinier och pannkakor, men det går också bra att baka bröd och kakor på.

QUINOAMJÖL Kan ersätta vetemjöl helt i muffins, dock ska man tillsätta lite linfrömjöl eller potatismjöl. Används vanligtvis i gröt eller i soppor och grytor. I bakning är det vanligast med pajdeger, kakor och grövre matbröd och då blandas med andra mjölsorter. Kan även kokas till gröt eller välling och tillsättas i vanliga brödrecept för att dryga ut och göra brödet saftigare och matigare.

MAJSMJÖL Är inte samma sak som maizena eller majsstärkelse. Det är malt av majs och ger bröd med kort konsistens. Majsmjöl kan man använda tillsammans med rismjöl och potatismjöl för att göra muffins. Man kan även baka majsbröd och ersätta en del av vetemjölet med majsmjöl. Det används traditionellt till amerikanska majsbröd.

ÄRTMJÖL Görs vanligtsvis av gula eller gröna ärter som förvällts och torkats om innan de mals ner. Använder man genom att ersätta 1 del av 10 av vetemjöl i bullar eller kakor.

KIKÄRTSMJÖL Är kikärtor som man har malt ner till mjöl, det är dessutom rik på proteiner, mineraler och kostfiber och ger en lite nötliknande smak, dessutom är det naturligt glutenfritt. Mjölet används oftast i smeter och kan ersätta vetemjöl i pannkakor.

POTATISMJÖL Är egentligen stärkelse och används oftast i såser som redning, men även bra att använda när man bakar glutenfritt. Man kan även göra en gröt genom att koka upp lite potatismjöl och vatten, låta blandningen svalna och tillsätta vetemjöl, jäst och lite salt, jäsa och baka bröd, på så vis kan man dra ner på vetemjöl.

LINFRÖMJÖL Kallas även linfrökross eller krossat linfrö, blandas med lite vatten och låter stå en liten stund innan man har i olika sorters smeter som extra bindning om man till exempel bakar utan ägg. Innehåller även höga halter av kostfiber och omega3-fettsyror. Undvik överkonsumtion på grund av att det innehåller cyanidexponering.

LINSMJÖL Använder man oftast för att göra indiska chips, blandas med potatismjöl, rismjöl eller potatismjöl och kallas för Papad. Kan även användas i pannkakor eller ersätta 1 del av 10 av vetemjölet.

KOKOSMJÖL Är en produkt som man får genom att mala ner kokosköttet efter man har pressat ut kokosfettet ur dem. Vanligaste användningen är i drinkar men även i brödbakning vid lc-kost tillsammans med ägg och även för att dryga ut vanligt vetemjöl i bröd, kakor, våfflor och pannkakor, används oftast i mindre mängd då den sväller mycket. Ska man baka helt på kokosmjöl bör man tillsätta agar-agar, linfröslem (blanda vatten och linfrö), ägg eller potatismjöl.

NÖTMJÖL Används oftast i sötsura såser, asiatiska eller indiska rätter. Kan ersätta en liten del av vetemjöl i bakning, göra kakor eller botten till cheesecake men även i karameller eller kladdkaka.

SOLROSMJÖL Kan man ha i när man bakar grovt bröd eller bakar med bakpulver. Även vanligt att använda i kakor som man steker i lite olja, kakan består av solrosmjöl, potatismjöl och socker. Används också till panering.

RISMJÖL Kan användas istället för mjöl i kakor om man använder linfrö eller potatismjöl. Man kan även baka muffins eller dryga ut vetemjöl i kakor och bröd. Kan bakas till bollar och friteras, de ser då ut som räkchips.

SOJAMJÖL Kan man använda när man gör välling, gröt, redning i såser eller bakar bröd, biffar eller pannkakor. Används också vanligtvis i grovt bröd eller fröbröd.

Fakta hämtad från matbröd ifokus

 

2 thoughts on “Mjöl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *