Guide till lyckade mjuka kakor

När du bakar mjukar kakor vill du gärna att de ska bli luftiga och saftiga men är olyckan framme blir det lätt fel. Nedan listar jag ett antal tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång med dina mjuka kakor.

  • Mät upp ingredienserna noga, för mycket eller för lite av något kan resultera i katastrof. Exempelvis kan för mycket bakpulver leda till kakan pöser över.
  • Vispa alltid ägg och socker riktigt fluffigt. Har du vispat för lite är det stor risk att kakan blir tung och degig. När du tillsatt de torra ingredienserna ska du inte vispa för mycket och helst aldrig med elvisp, annars kan din kaka bli låg och platt.
  • Se till att blanda mjöl och bakpulver ordentlig innan det rörs ner i smeten annars kan det resultera i att kakan jäser ojämt och blir toppig. Blanda alltid torkad frukt med mjöl innan du tillsätter det i smeten, på det sättet undviker du att frukten samlas i formens botten.
  • För att kakan ska lossna enkelt är det viktigt att du har en bra form och att den är jämt smord. Smörj alltid formen noga med rumsvarmt smör som ger en bättre yta än smält matfett. Om formen är veckad eller mönstrad är det lättare att smörja den väl genom att pensla insidan med smält flytande smör.
  • Fyll aldrig formen mer än till 2/3 med smet annars är det stor risk att kakan pöser över. Se även till att ugnen är tillräckligt varm. En för kall ugn kan leda till en kaka som pöser över och en för varm ugn kan leda till en bränd kaka.
  • För att din kaka inte ska bli platt som en pannkaka är det viktigt att du stänger ugnsluckan försiktigt, slås den igen för häftigt kan kakan sjunka ihop. Ställ in formen så att den står stadigt inne i ugnen och inte rubbas under tiden den gräddas och öppna inte ugnsluckan för tidigt eller för ofta. Kontrollera alltid kakan med en provsticka, när stickan är torr är kakan färdig. Tar du ut kakan innan den är färdig sjunker den ihop. Att kakan sjunker ihop kan också bero på att ägg och socker vispats för mycket med en elvisp.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *