Lakrits- och citroncheesecake

Det här behöver du till en cheesecake, ca 8-12 bitar:

Botten

  • 300 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 3 msk potatismjöl

Fyllning

  • 600 g philadelphiaost
  • 150 g strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 stora ägg
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,75 dl lemon curd
  • skal av 1 citron
  • ca 70 g turkisk peppar

Garnering

  • 1 citron
  • Citronmeliss
Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Riv mandelmassa med ett rivjärn och blanda med ägg och potatismjöl till en jämn smet.

Häll smeten i formen och fördela jämt i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt botten svalna helt innan cheesecakesmeten hälls på. Sänk ungsvärmen till 150 grader.

Vispa samman philadelphiaost med vaniljpulver och strösocker. Rör ner ett ägg i taget.. Tillsätt potatismjöl och lemon curd. Rör samman allt till en jämn smet.

Krossa/hacka turkisk peppar grovt och rör sedan ner i smeten. Smörj in formens kanter med smör. Häll smeten i formen och skaka den så att smeten blir jämt fördelad. Slå formen försiktigt i arbetsbänken några gånger så att eventuell luft går ur.

För bästa resultat (bland annat för att undvika sprickor) bör cheesecake gräddas i vattenbad. Du kan givetvis grädda den i ugn utan vattenbad, men risken är att den inte blir estetiskt lika fin, men den blir såklart lika god. Om du vill grädda kakan i vattenbad följer du anvisningen nedan. Om du inte vill använda vattenbad kan du hoppa över nästa stycke. 

Koka upp vatten till vattenbadet (om du häller i kallt vatten påverkas gräddningstiden). Ställ cheesecakeformen i en lite större form och fyll den yttre formen med vattnet så att vattnet står några centimeter upp på cheesecakeformen. Om cheesecakeformen inte är vattentät måste du klä formen utvändigt med aluminiumfolie.

Ställ in cheesecaken i mitten av ugnen och grädda ca 60 min eller tills krämen nästan har stelnat (skaka lätt på formen, om den gungar/vobblar lite är den klar). I min ugn tog det nästan 1 timme och 30 min. Håll uppsikt över cheesecaken under tiden den gräddas. Om toppen börjar bli mörk kan du lägga över ett bakplåtspapper.

Låt cheesecaken svalna innan servering. Låt den först svalna i rumstemperatur och därefter en stund i kylskåp (bäst resultat får du om du låter den svalna i kylskåp under natten).

Innan servering, garnera med citronskivor och citronmeliss.

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *