Chokladcheesecake

Det här behöver du till en chokladcheesecake, ca 8-12 bitar:

Botten

  • 200 g digestivekex
  • 200 g chocolate chip cookies, ex. Maryland
  • 2 msk kakao
  • 125 g smör

Fyllning

  • 2,5 dl kesella
  • 400 g philadelphiaost
  • 1 dl strösocker
  • 1 st färsk vaniljstång
  • 3 st ägg
  • 200 g mörk choklad 70 %

Garnering

  • Chokladblad och chokladkulor
Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält smöret. Mixa kexen i en matberedare. Rör samman smöret, kakao och kexsmulorna, tryck ut massan i botten på formen.

Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 7 minuter och låt den svalna. Sänk ugnen till 130 grader.

Vispa philadelphiaost, kesella, strösocker och fröna ur en urskrapad vaniljstång krämigt i en skål. Rör ner ett ägg i taget.

Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i ett vattenbad. Låt chokladen svalna något. Blanda chokladen i smeten och häll i formen. 

För bästa resultat (bland annat för att undvika sprickor) bör cheesecake gräddas i vattenbad. Du kan givetvis grädda den i ugn utan vattenbad, men risken är att den inte blir estetiskt lika fin, men den blir såklart lika god. Om du vill grädda kakan i vattenbad följer du anvisningen nedan. Om du inte vill använda vattenbad kan du hoppa över nästa stycke. 

Koka upp vatten till vattenbadet (om du häller i kallt vatten påverkas gräddningstiden). Ställ cheesecakeformen i en lite större form och fyll den yttre formen med vattnet så att vattnet står några centimeter upp på cheesecakeformen. Om cheesecakeformen inte är vattentät måste du klä formen utvändigt med aluminiumfolie.

Ställ in cheesecaken i mitten av ugnen och grädda ca 40 min eller tills krämen nästan har stelnat (skaka lätt på formen, om den gungar/vobblar lite är den klar). Om toppen börjar bli mörk kan du lägga över ett bakplåtspapper.

Låt cheesecaken svalna innan servering. Låt den först svalna i rumstemperatur och därefter ett par timmar i kylskåp (bäst resultat får du om du låter den svalna i kylskåp under natten). Servera cheesecaken kylskåpskall.

Innan servering, garnera med chokladblad och chokladkulor.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *