Citron- och passionscheesecake

Det här behöver du till en cheesecake, ca 8-12 bitar:

Denna cheesecake är även väldigt enkel att göra i små portionsformar. Du följer receptet enligt nedan men häller upp i portionsformar istället för en stor springform.

Botten

  • 15 st digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning

  • 4 st gelatinblad
  • 2 st ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, rivet skal och saft

Glasyr

  • 4 st gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 8 msk vatten
  • 8 st passionsfrukter

Garnering

  • Passionsfrukt
  • Citronmeliss eller blad av sugerpaste
Så här gör du:

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Smält smöret. Mixa kexen i en matberedare. Rör samman smöret och kexsmulorna, tryck ut massan i botten på formen. Ställ in i kylen.

Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen över botten och ställ åter in i kylen, minst en timme.

Blötlägg gelatinet till glasyren i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i sockerlösningen. Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt svalna.

Häll över glasyren på kakan försiktigt. Låt stelna i kyl minst ett par timmar. Bäst resultat får du om du låter den stå i kylen över natten. 

Innan servering, garnera med passionsfrukt och blad.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *