Banancheesecake

Det här behöver du till en cheesecake, ca 8-12 bitar:

Botten

  • 250 g digestivekex
  • 125 g smör

Fyllning

  • 600 g philadelphiaost
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 2 mogna bananer
  • 1 citron

Garnering

  • Chokladros och chokladblad
Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Smält smöret. Mixa kexen i en matberedare. Rör samman smöret och kexsmulorna, tryck ut massan i botten på formen. Smörj kanterna med smör.

Vispa philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl. Blanda slutligen i citronsaft. Mixa bananerna till en slät pure och häll ner i smeten och blanda. Häll smeten i formen.  

För bästa resultat (bland annat för att undvika sprickor) bör cheesecake gräddas i vattenbad. Du kan givetvis grädda den i ugn utan vattenbad, men risken är att den inte blir estetiskt lika fin, men den blir såklart lika god. Om du vill grädda kakan i vattenbad följer du anvisningen nedan. Om du inte vill använda vattenbad kan du hoppa över nästa stycke. 

Koka upp vatten till vattenbadet (om du häller i kallt vatten påverkas gräddningstiden). Ställ cheesecakeformen i en lite större form och fyll den yttre formen med vattnet så att vattnet står några centimeter upp på cheesecakeformen. Om cheesecakeformen inte är vattentät måste du klä formen utvändigt med aluminiumfolie.

Ställ in cheesecaken i mitten av ugnen och grädda ca 60 min eller tills krämen nästan har stelnat (skaka lätt på formen, om den gungar/vobblar lite är den klar). I min ugn tog det nästan 1 timme och 20 min. Håll uppsikt över cheesecaken under tiden den gräddas. Om toppen börjar bli mörk kan du lägga över ett bakplåtspapper.

Låt cheesecaken svalna innan servering. Låt den först svalna i rumstemperatur och därefter en stund i kylskåp (bäst resultat får du om du låter den svalna i kylskåp under natten).

Innan servering, garnera med chokladros och chokladblad.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *