Citronfudge med eller utan lakrits

2014-06-03 21.22.13

Det här behöver du:
  • 120 g marshmallows
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk citronsaft
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • Rivet skal av 1 citron
  • 100 g vit choklad
  • 1 påse turkisk peppar (valfritt)
Så här gör du:

Börja med att riva citronskal, hacka chokladen och krossa lakritsen (om du vill ha lakrits i din fudge, annars skippa det) och ställ undan så länge. Lägg alla ingredienserna (utom citronskalet, chokladen och lakritsen) i en kastrull och låt smälta samman på svag värme. Låt sjuda på medelhög värme i cirka 10-15 minuter, smeten ska bli bubblig, tjock och något karamellfärgad (lite som när man kokar knäck, men inte riktigt lika mörk). Smeten ska fortfarande ha en ljusgul färg när den har tjocknat.

Tag av från värmen och rör sedan ner citronskalet och den hackade chokladen. Jag som verkligen älskar lakrits brukar blanda i krossad turkisk peppar i smeten, närmare bestämt en hel påse. Det går även bra att strö den krossade turkiska pepparn direkt i formen/formarna, på så sätt blir citronsmaken och lakritssmaken något mer separerad. Det blir supergott vilket alternativ man än väljer, valet bör styras av hur man vill att smaken ska upplevas. Gillar du inte lakrits så är det bara att skippa den, fudgen är väldigt frisk och god som den är.

Häll upp i avlång bakplåtsklädd form eller i pralinformar (helst silikonformar för att du ska vara säker på att få ut “pralinerna” ur formarna). Jag har använt mig av silikonformar och som ni ser på bilden nedan har jag gjort tre varianter av fudgen, en variant med bara citron, en variant där jag strött lite krossad lakrits i formen och en variant där jag har blandat ner lakritsen i smeten.

Låt kallna i kylskåp ett par timmar. Skär i bitar eller tryck ut ur formarna. 

2014-06-03 21.22.04

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *