Pavlova med lemoncurd, frukt och bär

Sommaren är här och med den kommer alla underbara frukter och bär. I värmen vill man helst inte ha alltför tunga efterrätter och därför tycker jag att pavlova är bland det bästa man kan bjuda på när man har gäster på besök. För det första är det busenklet att göra, för det andra ser det ganska avancerat ut när man ställer fram den färdigkomponerade efterrätten på bordet och för det tredje kan man variera toppingen i oändlighet.

2016-06-12 19.50.47

Förslagsvis förbereds lemoncurden minst en dag innan så den hinner stelna och få en bra konsistens. Även pavlovan kan med fördel göras dagen innan. Jag brukar skär upp alla frukter och bär innan gästerna kommer och förvara i burkar i kylen. Då är det bara grädden som ska vispas när det är dags för efterrätten och på så sätt kan jag spendera extra mycket tid med mina gäster.

När jag hade gäster över i helgen bjöd jag på denna sommardröm. Vi var 10 personer och jag valde därför att göra dubbla satser. Det kan vara bra att tänka på att det är en väldigt luftig och fräsch efterrätt så man klämmer lätt i sig två bitar.

Det här behöver du till cirka 4-5 portioner:

Pavlova

 • 3 äggvitor
 • 3 dl strösocker
 • 1 tsk citronsaft
 • 2 tsk maizena

Lemoncurd

 • Rivet skal av 2 citroner
 • 1 dl nypressad citronsaft
 • 2 ägg
 • 1 äggula
 • 2 dl strösocker
 • 75 g smör

Garnering

 • Vispgrädde
 • Valfria frukter och bär
Så här gör du:
Marängbotten

Sätt ugnen på 150 grader (gärna varmluft). Om du vill ha lite tips på hur man får till en bra maräng hittar du det här. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, du ska kunna vända skålen upp och ner. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

2016-06-12 11.43.13

Jag brukar klicka ut marängsmeten på ett bakplåtspapper och trycka till lite i mitten så jag får till en liten kant. Jag gillar när den inte har en “perfekt” form. Man kan även hälla marängsmeten i sprits eller plastpåse och spritsa ut en rund bottnen på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa då en eller två varv med högre kant runt botten så att det blir en fördjupning i mitten.

2016-06-12 11.49.28

Grädda i 15 minuter, sänk därefter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Lemoncurd

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad. Skrubba citronerna väl under hett vatten och riv skalet fint. Häll saften och det rivna skalet i en rostfri bunke tillsammans med lätt vispade ägg, äggula och socker. Sätt bunken över vattenbad och rör om tills curden tjocknar. Ta därefter bort skålen från värmen. Vispa lite till och ha sedan i rumstempererat smör i omgångar. Häll curden i en rengjord burk, låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

2016-06-10 20.23.18

Garnering

Detta moment ska du vänta med fram tills att ni ska äta. Vispa grädden, gärna med en klicka lemoncurd i. Skär frukter och bär i önskvärd storlek. Lägg en rejäl klick med lemoncurd på marängbottnen, toppa med grädde, frukt och bär. Servera direkt.

2016-06-12 19.54.07

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *