Passionsrutor

Dessa superfräscha passionsrutor passar perfekt till fikat. Det bästa med denna typ av kakor är att det går snabbt och enkelt att göra i en större form. Inget pill med små formar eller liknande. Sparar massor med tid och kladd. Perfekt om man ska baka åt många personer.

2016-02-13 12.34.22

Det här behöver du:

Smeten

  • 85 g vetemjöl eller dinkelmjöl
  • 170 g strösocker
  • 0,5 dl reducerad passionsjuice (dvs. cirka 1 dl passionsjuice)
  • 2 ägg
  • 115 g smör
  • 0,25 tsk salt

 Glasyr

  • 150 g florsocker
  • 2 msk citronsaft
Så här gör du:

Sätt på ugnen (över- och undervärme) på 180 grader. Häll cirka 1 dl passionsjuice i en kastrull. Reducera till hälften, dvs. 0,5 dl. Låt svalna. Blanda ägg och reducerad passionsjuice. Vispa samman detta ordentligt. Blanda mjöl, socker, salt och smör i en bunke och vispa ihop detta. Tillsätt äggblandningen och vispa ihop en jämn smet.

Ta fram en form som är cirka 10×15 cm stor. Om du inte har en så liten form rekommenderar jag att du gör en dubbel eller tredubbel sats, annars blir kakan alldeles för tunn. Klä formen med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i cirka 25 minuter. När den är klar låt den då svalna ordentligt, gärna på galler. Under tiden den svalnar vispar du ihop citronsaft och florsocker till en glasyr. När kakan svalnat brer du glasyren över kakan. Jag tycker ibland att det behövs mer glasyr och då vispar jag helt enkelt ihop lite mer. Det beror helt på hur heltäckande glasyr du vill ha. Vill du festa till det extra mycket kan du dekorera glasyren.

2016-02-13 09.02.31

När glasyren stelnat skär du kakan i önskade bitar. Jag tycker bäst om när bitarna är små. Perfekta munsbitar, men du kan givetvis göra större bitar. 

 2016-02-13 14.36.53

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *