Citronbiskvier, Citron- och lakritsbisvkier, biskvitårtor

Håll i hatten vänner. Detta recept är to die for. Sött, salt och syrligt är en fantastisk kombination. Jag vet att några av er inte tycker om lakrits och att några av er älskar lakrits. Oavsett vilken kategori du tillhör så lovar jag att det kommer bli en succé. Jag har en handfull underbara vänner som inte tycker om lakrits. Men när jag har bakat dessa biskvier så har den ena efter den andra intagits med ett leende på läpparna. Skulle ni till trots ändå vara skeptiska så kan jag glädja er med att det går att utesluta lakrits och resultatet blir ändå helt fantastisk. Smaken är ju som baken, delad. Nog med det, nu kör vi.

2015-11-22 09.44.20

Det här behöver ni till 12 st stora, 24 st små  biskvier eller 2 biskvitårtor:

Botten

  • 300 g mandelmassa
  • 1 äggvita

Fyllning

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 äggula
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Skal från 1 citron
  • Saft från ca 2 citroner

Topping

  • 400 g marabou black eller vit choklad (Jag brukar doppa hälften av biskvierna i vit choklad (200g) och hälften i marabou black (200g), på så sätt finns det något för alla.)
Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med äggvitan till en ganska tjock smet. Sätt in smeten i kylen en stund.

Alternativ 1

Forma smeten till bollar och placera ut på ett bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Platta till bollarna så får du nästintill perfekta runda biskvier.

2014-12-10 16.31.282014-12-10 16.44.46

Alternativ 2

Ta fram en lite tallrik eller skål, rita två runda cirklar på ett bakplåtspapper. Bred sedan ut smeten så du får fina runda bottnar. Höjden bör vara cirka 1 cm för annars riskerar du att det blir knäckebröd av det hela istället.

2015-11-21 16.11.11

Gemensamt för alternativ 1 och 2

Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, något längre om du gör en biskvitårta, eller tills bottnarna fått en fin brun färg. Låt bottnarna svalna lite innan de lossas från pappret och läggs att kallna på ett galler med den platta sidan upp.

2014-12-10 17.05.46

Lägg alla ingredienser till fyllningen, utom citronsaften, i en bunke och vispa ordentligt med en elvisp så att det blir en vit, luftig massa. Tillsätt lite citronsaft i omgångar under fortsatt vispning och smaka av så att det blir rätt syrlighet. Jag personligen gillar när det är ganska syrligt och brukar tillsätta citronsaft tills att jag känner mig nöjd med smaken.

Bred på smörkrämen på helt kalla bottnar så att det blir lite toppigt. Jag brukar använda mig av en sked så att jag får en slät yta.

Man kan även spritsa ut smörkrämen, tänk på at den måste vara rumstempererad. I sånt fall väljer du en tyll med stort runt hål. Håll spritsen rakt ovanför biskvibotten, sänk spritsen så du bara har ett litet mellanrum mellan spritsen och botten. Tryck sedan ut krämen och håll kvar spritsen på samma plats hela tiden. På så sätt tvingar du krämen att flyta ut till kanterna och du får en slät yta på krämen. Därefter kan du lyfta spritsen lite för att skapa en liten topp. 

Lägg sedan alla biskvier på en bricka och ställ i kylen att stelna minst 30 minuter. Jag brukar vänta tills smörkrämen är riktigt stenhård. Det är då lättare när du ska doppa biskvin i den smälta chokladen.

2015-05-28 08.39.43

Smält chokladen till toppingen över ett vattenbad. Låt chokladen svalna något.

Alternativ 1

Doppa biskvierna i chokladen och låt dem stelna i kylskåp. Jag brukar ibland göra lite mönster på mina biskvier. Om jag har doppat mina biskvier i mörk choklad brukar jag smälta lite vit choklad och sedan doppa en gaffel i chokladen och låta gaffeln pendla över biskvierna tills jag fått önskat mönster.

2015-05-29 09.28.13

Alternativ 2

Om du istället för små biskvier har gjort två stora biskvitårtor är det enklare om du lägger biskvierna på ett galler och häller den smälta chokladen över. Tänk på att låta chokladen svalna något innan du häller den över smörkrämen för annars smälter krämen och allt blir en kladdig röra.

2015-11-22 09.35.32

Många verkar tycka att biskvier är svåra att göra men jag lovar er att det inte är så svårt. Det är en del pilliga detaljer, men det är det värt. Om ni lovar mig att ni testar detta recept eller något av mina andra recept på biskvier så lovar jag att jag svarar på alla era frågor, skicka mail eller skriv en kommentar så guidar jag er genom detta. När ni väl har gjort era första biskvier så lovar jag er att ni kommer att fortsätta. Det blir en succé när ni ställer fram hemmagjorda biskvier till fikat.

2015-11-22 10.41.02

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *