Aprikoskaka med mandel

Sugen på något gott till kaffet? Då kan jag absolut rekommendera dessa mumsiga kakor. Jag brukar inte gilla småkakor särskilt mycket för jag tycker ofta att de är ganska torra och smaklösa. Men dessa är supergoda och inte alls torra och tråkiga. Så även om du inte brukar gilla småkakor tror jag du kan tycka om dessa.

Mandel- och aprikoskakor

Det här behöver du till cirka 20 kakor:
 • 125 g smör
 • 0,75 dl strösocker
 • 1 dl farinsocker
 • 1 ägg
 • 3 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
 • 0,5 tsk vaniljsocker
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • 100 g torkade aprikoser
 • 60 g mandelmjöl
 • 20 g mandelspån
Så här gör du:

Sätt ugnen (varmluft) på 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt med en elvisp. Tillsätt ägget och vispa på medelfart till en jämn smet. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt, kanel och bikarbonat i en skål. Rör ner blandningen, i omgångar, i smör- och sockerblandningen. Jag tycker det blir bäst att arbeta ihop degen för hand men du kan även använda en matberedare eller liknande. När du fått ihop degen ska den inte bearbetas mer (överarbetar du degen blir den smulig och svår att hantera). Hacka sedan aprikoserna och rör ner. Till sist rör du ner mandelmjölet. Låt degen sedan vila en stund i kylen.

Rulla 20 bollar och placera ut på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till bollarna rejält och tryck sedan fast lite mandelflarn på toppen av varje tillplattad boll. Grädda sedan i 10-15 min. De ska bli härligt gyllenbruna. Låt kakorna sen vila på plåten i 10 minuter och lägg sedan över dem på galler och låt dem svalna helt.

Förvara sedan i tätslutande burk eller ät upp alla direkt 🙂

På bilden nedan kan ni även se spår av en annan av mina otaliga hobbys. Jag tycker nämligen att det är roligt att måla porslin vilket jag helst gör tillsammans med min mormor som är så himla talangfull. Jag är inte i närheten av så duktig som hon är men tekoppen är en av mina första alster. Måste säga att jag är väldigt nöjd med den 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SarahOttosson SarahOttosson2

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *