Kardemummabullar

Bullar är något av det bästa som finns. Kanelbullar, vaniljbullar och så klart kardemummabullar. Mums blir sugen bara jag tänker på det. Jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på kardemummabullar, supersaftiga med en tydlig smak av kardemumma, mums mums.

2014-12-20 14.51.12

Det här behöver du till cirka 28 bullar:

Deg

 • 1 msk kardemumma
 • 3 dl standardmjölk
 • 50 g färsk jäst
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 150 g mjukt smör
 • 1 ägg
 • 11-12 dl vetemjöl eller dinkelmjöl

Fyllning

 • 200 g mjukt smör
 • 200 g mandelmassa
 • 1 dl strösocker
 • 1 msk kanel
 • 0,5 msk kardemumma
 • Ägg till pensling

Garnering

 • Ljus sirap och vatten till pensling
 • 0,5 msk kardemumma
 • 0,5 dl strösocker

Tips! Jag har även gjort detta recept med steviasocker istället för socker och det blev lika gott det med. Du använder precis samma mått som om du skulle använt socker, det vill säga att 1 dl strösocker ersätts med 1 dl steviasocker. Du kan även byta ut kardemumman mot kanel om du föredrar det, vips så har du kanelbullar istället.

Så här gör du:

Blanda kardemumma och mjölk i en kastrull och värm tills den är fingervarm. Är du osäker så använd en termometer och värm mjölken till 37 grader. Det är viktigt att den inte blir för varm för då dör jästen och du får väldigt tråkiga bullar.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken socker, salt, och ägg. Tillsätt tränat rumstempererat smör. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

2014-12-19 20.29.41

Vispa ihop smör, socker, mandelmassa, kardemumma och kanel till en krämig fyllning.

Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arken i 2 cm breda remsor. 2014-12-19 20.55.01

Vrid/snurra varje remsa och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. På denna instruktionsvideo kan du se hur man göra likadana knutar som jag gjort. Ibland är det enklare att se hur något ska göras än att läsa en instruktion. Jag gör precis som i videon fast jag snurrar remsan först.2014-12-19 20.57.52

Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen (över- och undervärme) på 200 grader. Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

2014-12-19 22.04.06

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten, kardemumma och socker.

2014-12-20 14.50.14

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *