Saffransmacarons med tre spännande fyllningar – Glögg, kardemumma och apelsin

Om jag får säga det själv så är detta typ världens godaste macarons. Jag verkligen älskar saffran och dessa smakar så mycket saffran. Jag bakar alltid utifrån samma grundrecept för macarons som baseras på en italiensk maräng. Sen ändrar jag bara smaksättning och färg. Denna gång fick det bli härligt ljusgula saffransmacarons. Många är rädda för att macarons är svåra att göra. Visst är de lite knepiga men absolut inte omöjliga. Följ bara receptet så ska det gå bra. Vill du ha lite mer på fötterna rekommenderar jag att du läser här först. Där finns mängder av användbara tips.

2014-11-09 10.01.11

Macarons

Det här behöver du till 50 macarons:
 • 150 g Mandelmjöl eller mandel
 • 150 g Florsocker
 • 120 g Äggvitor
 • 35 g Strösocker
 • 0,5 g Saffran – 1 pkt
 • 150 g Strösocker, till sockerlag
 • 50 g Vatten, till sockerlag
Så här gör du:

Om du valt att inte använda mandelmjöl måste du först skålla mandeln och finmala den. Då kokar du upp vatten och lägger ner mandeln i ca 1-2 minuter. Sen spolar du kallt vatten över dem och sen är det bara att pilla bort skalen med händerna. Du kan även lägga mandlarna i en kökshandduk och gnugga handdukens tyg mot mandlarna så lossnar skalen. När mandlarna sedan är fria från skal är det dags att finmala dem. Jag rekommenderar inte att du kör dem i en mixer för att det brukar bli för stora bitar då. Bäst är om du har en gammal hederlig mandelkvarn, då blir det precis så finmalet som detta recept kräver. Vill du skippa allt detta så köper du helt enkelt mandelmjöl och bakar med det istället. Jag bakar alltid med mandelmjöl, tycker det är smidigast och blir bäst resultat.

Du börjar med att blanda mandelmjöl/fint malen mandel och siktat florsocker i en bunke. Mortla saffranet tillsammans med lite lite socker, typ ett kryddmått.

2014-11-08 10.29.04

Ta fram en ny bunke, helst i plåt och torka av den på insidan med citronsaft. Torka gärna av visparna med lite citronsaft. På så sätt säkerställer du att det inte finns något fett kvar i bunken eller på vispen som kan förstöra marängen. Vispa sedan upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Tillsätt sockret i omgångar för att slippa riskera att marängen dör.

2014-11-08 10.34.27

Ta fram en kastrull och blanda socker och vatten till en sockerlag och låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på mycket låg fart, häller du sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Häll ner saffran och vispa sedan marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

2014-11-08 10.56.582014-11-08 11.22.58

Rör sedan i resterande 60g äggvita i mandel- och florsockerblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar runt för mycket, smeten ska vara trögflytande. Är du inte nöjd med färgen så kan du ha i lite färg här.

2014-11-08 11.56.20

Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar, ungefär lika stora som en femkrona, på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag spritsar ut 25 stycken på varje plåt, så då blir det totalt 4 plåtar. Använd en rund tyll och spritsa ovanifrån för att undvika att dina macarons blir sneda. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig och eventuella luftbullor spricker. Ser du någon luftbubbla kvar så ta en tandpetare och stick hål på dem. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma. Grädda dem sedan i mitten av ugnen (över- och undervärme) i 150 grader, ca 11-14 min. Använd inte varmluftsugn för detta kan påverka formen på dina macarons.

2014-11-08 12.09.40 HDR

Kontrollera om macaronsen är färdiga genom att ta tag i toppen av en macaron och försöka lyfta den lite lätt från pappret. Den ska släppa lätt ifrån bakplåtspappret. Om de inte släpper så förlänger du tiden med en minut i taget. Tänk på att varje ugn tar sin egen lilla tid på sig att baka klart så se till att hålla koll på vad som händer därinne. Ibland går det väldigt fort från att de inte är klara till att de är förstörda. Låt dem nu svalna och under tiden kan du göra fyllningarna.

2014-11-08 13.43.38

Fyllning

Nedan kommer recept på 3 underbara fyllningar. Jag gjorde en sats av varje fyllning och det räckte gott och väl till en omgång macarons enligt receptet ovan. Det blev till och med lite över trots att jag gillar att fylla mina macarons rejält. Vill du inte göra alla tre fyllningar utan kanske endast en av dem så rekommenderar jag att du gör en dubbelsats, jag tycker inte du ska snåla med fyllningen. När du gjort fyllningen är det bara att spritsa ut den på dina macarons. Det går givetvis lika bra att bre på fyllningen om du föredrar det.

Glöggsmörkräm
 • 75 g smör
 • 1 dl florsocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3 msk glögg
 • 0,5 krm kanel
 • 0,5 krm kryddnejlika
 • 0,5 krm ingefära
 • 0,5 krm kardemumma

Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och kryddorna. Vispa detta till en riktigt slät och fin smet. Häll i glöggen och rör ordentligt. Är smeten för lös tar du i lite extra florsocker. Se till att smaka av mellan varven så krämen inte blir för söt utan smakar härligt av underbar glögg. Låt den stelna en stund i rumstemperatur och ställ sedan in en stund i kylskåpet. Sen är det bara att spritsa ut krämen på dina macarons.

2014-11-08 16.27.31

 Kardemumma ganache

 • 125 g vit choklad
 • 3 msk vispgrädde
 • 1 msk rumsvarmt smör
 • 1,5 – 2 tsk nymortlad kardemumma

Hacka chokladen i ganska små bitar. Koka upp grädde i en kastrull. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och rör om  tills chokladen är smält. Lägg i en klick smör och rör om tills ganachen blivit blank och tjocknat. Nu vänder du ned kardemumman. Låt den stelna en stund i rumstemperatur och ställ sedan in en stund i kylskåpet. Sen är det bara att spritsa ut krämen på dina macarons.

2014-11-08 16.14.45

Apelsinkräm

 • 100 g rumstempererat smör
 • 1 dl florsocker
 • 2 msk apelsinsaft
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 äggula
 • rivet skal från 1 apelsin
 • Gelefärg

Vispa ihop allt till en jämn fluffig smet. Tillsätt färg om du tycker det behövs. Låt den stelna en stund i rumstemperatur och ställ sedan in en stund i kylskåpet. Sen är det bara att spritsa ut krämen på dina macarons.

2014-11-08 15.53.44

Montering och förvaring

Då är det bara att sätta på toppen och du har en prefekt macaron. Jag tycker de bli ännu godare efter att de fått stå till sig i kylskåpet en dag. Oavsett om du tänkt äta dem direkt eller inte så ska de förvaras i kylskåpet. De går även utmärkt att frysa in.

2014-11-09 09.56.13

Denna gång testade jag även att göra mini-mini macarons. Supersöta, eller vad säger ni?

2014-11-09 10.05.04

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *