Saffransglass med varma hallon och mörk choklad

Det är fredag idag och då måste man få unna sig en mumsig efterrätt. Jag älskar ju saffran som ni säkert har förstått. Därför vill jag givetvis äta en efterrätt ikväll som smakar saffran. Så ikväll avnjuts en härlig saffransglass med varma hallon och lite mörk choklad. Mums mums.

2014-11-14 21.51.01

Detta recept kan göras på två olika sätt men innehållet skiljer sig endast åt gällande mängden färskost och användningen av ägg. I det ena receptet används endast äggulor och i det andra receptet används hela ägget.

2014-11-08 13.14.31

Alternativ 1 – endast äggulor används

Det här behöver du till cirka 6–8 portioner:
  • 3 äggulor
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 – 1,5 dl strösocker – beroende på hur söt du vill ha den
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 pkt saffran – efter egen smak

Serveringstips: Varma hallon, mörk choklad och smulade kex, gärna pepparkakor.

Så här gör du:

Vispa grädde, socker och vaniljsocker ganska hårt. Vispa ner resterande  ingredienser på låg hastighet, bara så det precis blandar sig.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alternativ 2 – hela ägget används

Det här behöver du:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 100 g philadelphiaost
  •  1,5 dl socker – beroende på hur söt du vill ha den
  • 2-3 pkt saffran – efter egen smak

Serveringstips: Varma hallon, mörk choklad och smulade kex, gärna pepparkakor.

Så här gör du:

vispa grädde, socker och vaniljsocker ganska hårt. Vispa äggulor, philadelphiaost, socker och saffran poröst. Vispa äggvitorna hårt. Blanda samman allt.

Gemensamt för alternativ 1 och 2

2014-11-08 13.29.23

Nu när du har smeten klar är det upp till dig hur du vill göra.

  • Servera som vanlig glass: häll ner smeten i en burk och ställ in i frysen.
  • Servera som cheesecake 1: Smula ner kex på botten av en springform, ca 22 cm i diametern, häll ner smeten och sedan smula lite på toppen, ställ in i frysen.
  • Servera som cheesecake 2: krossa kex och blanda samman med smält smör (ca 200 gram kex, ex digestivekex och 125 g smör) och tryck ut i en springform, ca 22 cm i diametern, låt stelna i kylen i cirka 20 min. Häll ner smeten och ställ in i frysen.

låt frysa i minst 2 timmar, men gärna över natten, ta ut ca 15 min innan servering.

jag valde att frysa in smeten och sedan serverade jag den med varma hallon och lite mörk choklad, yummmiiiii 🙂 det var gott ska jag säga er. 

2014-11-14 21.54.41

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Saffransglass med varma hallon och mörk choklad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *